MedWeb

"It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer." (Albert Einstein)

Rólunk

2010 nyarán diplomáztunk a Semmelweis Egyetem Informatikus Egészségügyi Menedzser szakán ...

blog az egészségügyi informatikáról

2011.03.22. 18:38 Remete S. Gergő

Hol vannak a leleteim?

Címkék: videó egészségügyi adat phr életút archívum medical record health record

Az egészségügyben már viszonylag régi probléma a betegek korábbi összes egészségügyi adatainak kezelése. Legnagyobb problémát azon információk hiánya okozza, amelyek nélkül a diagnózis felállítása időben eltolódhat vagy akár meghiúsulhat. Az adatbiztonsági, adatvédelmi és etikai kérdések övezte problémára nyújthat megoldást a személyes egészségügyi életút-archívum (PHR). A Personal Health Record kifejezés használata inkább angolszász területen jellemző.  

kep

 

 

 

 

 

 

 

 

  

A fogalom definíciója a NAHIT (National Alliance For Health Information Technology, USA)  szerint: egy elektronikus, egyetlen egyén egészséghez kapcsolódó, több forrásra támaszkodó információk folyamatosan növekvő rekordja, amelyet maga az egyén hoz létre és menedzsel.

Az adatok sérthetetlenségének és az azokhoz való hozzáférés biztonságának felelőssége a betegé.
Ez az adatkezelés irány, a beteg saját adatainak szabad kezelését teszi lehetővé, növelve az orvos-beteg partnerség érzését. Az így létrejövő személyi archívumok segíthetik a beteg egészségügyi ellátását, mindemellett kimutatható gazdasági haszna is. Ezt a megoldást már ma is számos szoftver támogatja, amelyek nem feltétlenül épülnek szabványra, de mégis elektronikusan támogatott formában menedzselik a betegek által betáplált adatokat, akár a betegek által választott tárhelyen tárolva azokat.

Lássunk néhány példát:

Az alábbi videó a mymedicalrecords.com web alapú megoldása:

 Az alábbi videó egy pendrive-ra menthető egészségügyi életút adatbázist mutat be, a megoldás szállítója az ePCI:

A harmadik példánk egy mobiltelefonon futó PHR alkalmazás, amelynek létezik szinte minden mobiltelefon operációs rendszerre elkészített változata. Ez az alkalmazás annyival több, mint a fentebb leírt PHR definíció, hogy nem csupán saját egészségügyi adatainkat menedzselhetjük vele, hanem családtagjainkét is. Az alkalmazás szállítója a myliferecord.com. Sajnos a bemutatót nem tudom beágyazni, de itt megtekinthető.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medweb.blog.hu/api/trackback/id/tr582762860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása