MedWeb

"It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer." (Albert Einstein)

Rólunk

2010 nyarán diplomáztunk a Semmelweis Egyetem Informatikus Egészségügyi Menedzser szakán ...

blog az egészségügyi informatikáról

2011.03.23. 20:00 Pálos Nikolett

Ébresztő!

Címkék: telefon alvás alkalmazások intelligens iphon

Bátran kijelenthetem, megtaláltam az eddigi legjobb iphon alkalmazást – ami természetesen létezik egyéb okos telefonokra is- a Sleep Cycle-t. Ez a program azért vált ilyen könnyen a kedvencemmé, mert én a nehezen ébredők, ezért mindent bevetők - félórával az ébredés előtt már csörgő és ezt 5 percenként ismételgető telefonúak és a biztonság kedvéért még a TV-t is ébresztőre beprogramozók - táborát gyarapítom. De ennek vége!

A Sleep Cycle az alvási ciklusod figyelembevételével ébreszt. Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM és 1 REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik.

Non-Rapid-Eye-Movement fázis alatt áll helyre a szervezet energiája és ilyenkor szabadulnak fel a növekedési hormonok.
Rapid Eye Movement fázis alatt a légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. A vizsgálatok szerint ekkor az agynak azok a területei aktívak, amelyek a tanulásban, a gondolkodásban, a dolgok megszervezésében vesznek részt.

Az egyes fázisok jellemzői:
  1. NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, az álmosságérzet fokozódik. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul.
  2. NREM fázis: könnyű alvási periódus, mely alatt a szemmozgás abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.
  3. NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
  4. NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa, az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. A 3. és 4. fázis alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.
  5. REM fázis: erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk. A mozgatóizmok átmenetileg lebénulnak.
Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd kezdődhet a következő ciklus. Az 5., vagyis REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik néhány másodpercre (de erre nem emlékszünk). A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a 4. fázisban felébreszteni, az, mielőtt tudatára térne, gyorsan végigjárja a 3-2-1-5 fázisokat.

Tehát a telefont a párnád mellé kell helyezni és a fantasztikus „GyrosPók” érzékeli az alvó személy éjszakai mozgolódásait és így az alvás fázisainak nyomon követésével következtet az alvás „mélységére”. Az ébresztő időpontjaként nem a szokásos fél órával korábbant kell beállítani, hanem azt, ameddig fel kell ébredni. Az ébresztő a mozgásod által az alvási szintedre következtetve a kitűzött időpontot megelőző fél órán belül ébreszt, amikor az alvási ciklusod legéberebb szakaszában vagy, az aktuális REM fázisban. Így könnyen és kipihenten fogsz kelni egy kellemes dallamra, mert az ébresztő hangjai is nagyon jókk és akár még fél órával több időd is lesz a reggelire meg az öltözködésre. Zseniális!Ami külön örömet jelent, megnézheted az alvásgörbédet, az alvásidődet minden éjszakára és az átlagos alvásidődet is, majd megoszthatod a Facebookon. :D A programot 0,79 euroért lehet megvenni az AppStorban. Ajánlom mindenkinek.

Forrás: Wikipédia – Alvás  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://medweb.blog.hu/api/trackback/id/tr842764567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása